Ultimele cautari:

:: Imo4 :: block :: con :: con imhoff :: et :: et - st :: PRET :: sonda :: sonda clor :: multi ::
Dedurizatoare

DEDURIZATOARE

Duritatea apei se datorează anumitor săruri, în principal sărurilor de calciu şi magneziu care se găsesc în apă în cantităţi relativ mari. Duritatea creşte proporţional cu cantitatea de calciu şi magneziu dizolvată. Ea se măsoară în grade franceze sau germane.

Dedurizarea este operaţia de eliminare a calciului şi a magneziului din apă cu ajutorul unei răşini schimbătoare de cationi regenerabilă. Răşina fixează Ca2+ sau Mg2+ eliberând în schimb ioni Na+. Când răşina este saturată se regenerează cu ajutorul unei soluţii bogate în sodiu. Acest principiu a fost folosit pentru prima dată în 1850 la tratarea apelor folosite la cazanele de abur.

De ce este necesară dedurizarea apei

Când apa este dură sărurile de calciu şi magneziu se depun pe diferitele componente ale instalaţiilor şi le pot deteriora. Ca urmare, sistemul de încălzire sau de producere a apei calde menajere funcţionează defectuos iar consumul de combustibil creşte considerabil. Pot fi, de asemenea, deteriorate diferitele echipamente electrocasnice care folosesc apa (de ex. maşina de spălat).

Prezenţa sărurilor de calciu şi magneziu împiedică dizolvarea de alte substanţe cu sarcină electrică pozitivă. Acesta este motivul pentru care săpunul sau detergentul au o eficacitate mai scăzută când se spăla cu apă dură.

Prin eliminarea sărurilor de Calciu şi Magneziu se previne depunerea acestora pe componentele diferitelor circuite (abur, apa de răcire, apa caldă sanitară, încălzire, umidificare, etc.). Astfel se realizează economii importante prin reducerea reparaţiilor, reducerea consumului de combustibil şi de energie electrică, reducerea consumului de detergenţi.